Zdrowa sól. Dlaczego warto zamienić zwykłą sól na sól himalajską?

big_s_l_himalajska_gruba

Trudno sobie wyobrazić przyrządzanie potraw bez soli, z drugiej strony doskonale wiemy, że należy ograniczać w diecie jej spożycie. Od wielu lat w Polsce i praktycznie na całym świecie, poziom spożycia soli znacznie przewyższa zalecaną normę. Jest ona w obfitych ilościach dodawana podczas produkcji żywności, przy produkcji np.: konserw, wędlin, kiełbas, serów, chipsów, wędzonek, marynat, zup w proszku, gotowych mieszanek przyprawowych.

Tradycyjna o powszechna sól kuchenna (warzona) składa się w 99% z chlorku sodu, pozostały 1% stanowią głównie substancja antyzbrylająca i związek jodu, w który sztucznie jest wzbogacana sól. Suszona jest w wysokiej temperaturze, co niszczy jej naturalne struktury chemiczne. Tak więc jest to produkt wysoko rafinowany i przetworzony, który praktycznie posiada tylko właściwości smakowe.

Lekarze i dietetycy zalecają zastępowanie tradycyjnej soli warzonej dostępnymi na rynku solą: morską, nieoczyszczoną solą kamienną i różnego rodzaju mieszankami soli z ziołami.  Mimo wszystko ww. sole również nie należą do zdrowych. Czy istnieje jednak jakiś zdrowy i cenny pod względem wartości odżywczych rodzaj soli ? Taką solą wydaje się być zyskująca coraz większą popularność na całym świecie sól himalajska.

Skąd pochodzi i jak jest wydobywana ?

Sól himalajska posiada barwę od białej do jasnoróżowej i ciemnoczerwonej, jest wydobywana w Pakistanie, u podnóża Himalajów, w miejscu, gdzie miliony lat temu znajdował się słony ocean i tam wydobywana jest tradycyjną metodą poprzez płukanie wodą oraz suszenie. Sól himalajska jest typem soli krystalicznej. Powstała setki milionów lat temu na skutek osuszenia się oceanów, jej złoża znajdują się głęboko pod ziemią, wydobywana jest z głębokości 400-600 metrów.

Właściwości i zastosowanie

Jest zdrowsza i czystsza od innych soli, posiada strukturę zbliżoną do struktury diamentu i nie zawiera żadnych zanieczyszczeń znajdujących się w środowisku. W przeciwieństwie do powszechnie używanej soli warzonej, himalajska sól krystaliczna wykazuje niezwykłe właściwości prozdrowotne. Najobficiej występującym pierwiastkiem jest sód, ale co najważniejsze oryginalna sól himalajska zawiera ponad 80 mikro i makroelementów w formie koloidalnej (prawie cała tablica Mendelejewa !), w tym również magnez, cynk, wapń i żelazo. Z tego powodu, dodanie nieco większej ilości soli himalajskiej do posiłków, może pomóc wyrównać ewentualny niedobór substancji mineralnych. Jeżeli wrócimy na momencik do sodu i jego złej sławie to należy wspomnieć, iż prawdziwy, nieprzetworzony sód jest konieczny dla naszego organizmu. Pomaga on regulować objętość krwi, a przez to jej ciśnienie lecz również bierze udział w skurczu mięśniowym, czynności serca i przekaźnictwie nerwowym.

Sól himalajska przeznaczona jest nie tylko do spożycia, ale również znalazła zastosowanie do kąpieli solankowych. Kąpiel taka ma właściwości upiększające oraz łagodzące dolegliwości skórne. Polecany sposób – do wanny z ciepłą wodą o temperaturze nie przekraczającej 40 stopni wlać roztwór soli himalajskiej (1 kg soli na 4 l wody). W kąpieli spędzić około 30 minut, jednak należy pamiętać, aby tego czasu nie przekraczać. Osoby posiadające problemy z krążeniem powinny skonsultować z lekarzem możliwość korzystania z kąpieli solankowej. Jeszcze inne zastosowania soli to picie solanki, płukanki solankowe (ma zastosowanie przy bólu gardła, płucze się wówczas gardło 3 razy dziennie płukanką składającej się z 1 szklanki wody wymieszaną z 1 łyżką stołową soli) i okłady z soli (mają zastosowanie w przypadku grzybicy, łuszczycy, trądziku). Sól himalajska znalazła zastosowanie również jako budulec grot solnych i jako bryły do lamp solnych jonizujących powietrze.

Jakie jeszcze posiada właściwości

Wzmacnia i odtruwa organizm, eliminuje toksyny, równoważy pH organizmu, normalizuje ciśnienie krwi, chroni przed chorobami reumatycznymi oraz artretyzmem. Może pomóc również w przypadku zapalenia stawów, cellulitu, wysypek skórnych.

Sól himalajską jak i wiele innych przypraw i ziół kupisz w atrakcyjnej cenie na www.progresshop.pl.

Chcesz być na bieżąco informowany o nowościach i promocjach?
Polub nasz fanpage na facebooku.

Funpage (dotyczy wyłącznie suplementów diety, odżywek dla sportowców i ludzi aktywnych) ,,PROGRESSHOP”


https://www.facebook.com/Progresshop-412472875576362/timeline/

Funpage (dotyczy ziół, przypraw, kaw, herbat i zdrowej żywności) ,,Żyj zdrowo – Przyprawy i Zioła Świata”


https://www.facebook.com/przyprawyziola

 

Źródło: portal www.odzywianie.info.pl

,
25 comments on “Zdrowa sól. Dlaczego warto zamienić zwykłą sól na sól himalajską?
  1. Trzeba dobrać odpowiednią dietę, ćwiczyć, po drugie trzeba zmienić nawyki żywieniowe. Organizm potrzebuje wszystkich składników odżywczych każdego dnia a nie tylko białka, dlatego dieta wysokobiałkowa jest dobra ale na krótką metę..
    Ja znalazłam świetne rozwiązanie, nie muszę zastanawiać się co mam jeść, jem bardzo pożywne i ulubione posiłki a miałam jeszcze kilka kg. do przodu, których się pozbyłam, wyglądam lepiej, młodziej, a wagę utrzymuję do tej pory. Do tego poleciła mi znajoma świetny program o którym możecie poczytać na (www.idealnafigura24.pl)
    Ciesze się że teraz lepiej się czuję i mam mnóstwo energii do życia:)

  2. dobrakuchniamamy.blogspot.com = przepismamy,pl podejrzewam, że również eprzepis.eu, patrząc po spamie od 7;00 do 7;03, pomijając fakt, że dwa pierwsze komentarze przenoszą do tej samej strony. Czemu służy takie zachowanie? Przymknąłbym oko na jeden mały komentarz, lubię wchodzić i inspirować się blogami o gotowaniu, ale to już jest jakaś przesada, zróbcie coś w końcu z tym osobnikiem….

  3. oczywiście reżimowe media nie powiedzą całej prawdy poczytajcie sobie artykuły dr Fereydoon Batmanghelida odnośnie wody i soli oraz cz3 Jerzy Zięba w Chicago. Sód jest bardzo ważny dla organizmu bo inaczej z czego organizm wyprodukuje kwas solny w żołądku, ale podobnie jak bez odpowiedniego stężenia kwasu solnego jak i również minerałów i witamin strawione związki się nie wchłoną.

  4. hm. ciekawe, że wszyscy wiedzą o soli himalajskiej a nie wiedzą, że polska sól kamienna z Kłodawy wcale nie jest gorsza. Polecam stronę internetowa Kopalni soli „Kłodawa”.

  5. „prawdziwy, nieprzetworzony sód jest konieczny dla naszego organizmu” – a co to niby jest nieprawdziwy lub przetworzony sód? Rozszczepiony w reaktorze?

  6. Od dziesiat lat , dokladnie od piecdziesiat lat zywiono nas sola zwykla biala, az tutaj nagle rozowa,… himalaska znalazla sie… a moze byla schowana tak dlugo,az ktos raczyl nas o tym powiadomic…,.. bardzo dziwne!

  7. Tym artykułem chcieliśmy Wam tylko przedstawić, że istnieje taka sól, jakie ma właściwości. Nikt nie każe na siłę jej używać. To są tylko informacje. My tej soli używamy od lat i jesteśmy zadowoleni.

  8. Chodzi tutaj tylko o to,ze….. w calej Polsce uzywano bialej soli od piecdziesiaciu lat i nikt nam nie powiedzial,ze Himalajska ma wiecej mineralow i pierwiastkow…., w ciemnocie nas trzymali, bo gdy nagle okazalo sie,ze taka jest sol himalajska ,bo faktycznie ma wiele wlasciwosci ,niz ta biala,bo ona wcale nie ma w sobie zadnych mineralow…., to nas najbardziej boli,ze nikt nas nie powiadomil,ze sa lepsze sole. Truli nas ,bo byla tylko i wylacznie biala sol i nadal ona jest w wiekszosci! Az tutaj nagle Klodawska, Himalajska itp….,,, dziwne….., z olejami tez tak sie postepuje, bo sa rozne oleje, ale najwiecej jest tych „trans”,ktore sa szkodliwe dla czlowieka!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>